Če ste nov v WordPressu, se boste morda vprašali: “kaj so vtičniki?”. Vprašanje je dokaj pogosto, ker so vtičniki poleg tega, da so eden izmed mnogih novih izrazov, ki jih bo vaš besednjak spoznal, tudi bistveni gradnik vsakega spletnega mesta WordPress.

V tem prispevku bomo odgovorili na vprašanje »kaj je vtičnik?«. Nato vam bomo dali nekaj nasvetov o tem, kje lahko najdete vtičnike WordPress in kako jih lahko upravljate na svojem spletnem mestu.

Kaj je WordPress vtičnik in kako deluje?

Vtičnik WordPress je v bistvu del kode, ki se »priklopi« na vaše spletno mesto, ki ga gostite sami. Človeško to pomeni, da je vtičnik nekaj, kar doda novo funkcionalnost vašemu spletnemu mestu WordPress ali razširi obstoječe funkcije na vašem spletnem mestu.

Ena od prednosti WordPressa je, da so podjetni razvijalci napisali več deset tisoč WordPress vtičnikov, ki jih lahko dodate na svoje spletno mesto.

Vtičniki lahko naredijo vse, od majhnih sprememb do obsežnih sprememb na vašem spletnem mestu. Nekateri vtičniki lahko na primer vaše spletno mesto WordPress spremenijo v popolnoma delujoče e-trgovino, socialno omrežje ali forum.

Lahko pa dodajo tudi manjše funkcije, kot je vir v Instagramu. Nekateri vtičniki WordPress nimajo niti sprednjih učinkov. Na primer, lahko namestite vtičnike, da izboljšate učinkovitost svojega spletnega mesta ali mu pomagate, da se bolje uvrsti v iskalnike, kot je Google.

Kako delujejo vtičniki?

Vse to boste podrobneje izvedeli spodaj. Za začetek uporabe vtičnikov WordPress na svojem spletnem mestu pa morate:

 

 • Poiščite WordPress vtičnik, ki vas zanima
 • Ta vtičnik namestite na svoje spletno mesto WordPress
 • Konfigurirajte vtičnik na nadzorni plošči WordPress
Iskanje vtičnikov znotraj nadzorne plošče WordPress

Ali lahko uporabljate vtičnike tudi na WordPress.com?

 

Za večino uporabnikov je odgovor: “Ne”. Na WordPress.com ne morete uporabljati vtičnikov – vtičniki so nekaj, kar lahko koristijo samo ljudem, ki uporabljajo WordPress, ki ga gostijo sami, AKA WordPress.org.

Pred kratkim je Automattic nekoliko prilagodil ta pravilnik, tako da je uporabnikom poslovnega načrta WordPress.com omogočil namestitev vtičnikov drugih proizvajalcev. A vseeno povprečni uporabnik WordPress.com ne more namestiti lastnih vtičnikov.

Iskanje in upravljanje WordPress vtičnikov za vaše spletno mesto

Zdaj, ko ste lahko odgovorili na vprašanje, kaj je vtičnik, pojdimo naprej, kje lahko najdete vtičnike WordPress in kako jih lahko dodate na svoje spletno mesto.

Kje najti vtičnike?

WordPress vtičnike najdete na nekaj različnih mestih, odvisno od tega, ali želite brezplačne ali premium vtičnike.

Z brezplačnimi vtičniki lahko vtičnik namestite in uporabljate brez plačila ničesar, čeprav so včasih nekatere funkcije zaklenjene.

Po drugi strani pa premium vtičniki zahtevajo nakup, vendar zaradi tega pogosto ponujajo boljše funkcije.

Tu je nekaj najboljših krajev za iskanje vtičnikov za WordPress:

 • WordPress.org – uradni imenik WordPress vtičnikov in eno najboljših krajev za iskanje brezplačnih vtičnikov WordPress.
 • Code Canyon – velik imenik izključno premium vtičnikov WordPress.
 • Neodvisni razvijalci – veliko razvijalcev vtičnike prodaja samo na svojih spletnih mestih, zato je uporaba Googla pogosto dober način za iskanje vtičnikov.

Vtičnike lahko poiščete tudi neposredno na nadzorni plošči WordPress, tako da odprete Vtičniki → Dodaj novega.

Kaj je treba upoštevati pred namestitvijo vtičnikov WordPress

Ker namestitev vtičnika vključuje dodajanje kode tretjih oseb na vaše spletno mesto WordPress, morate biti previdni pri namestitvi vtičnikov.

Napačen vtičnik bi lahko:

 • Povzroči napako na vašem spletnem mestu
 • Odpre nenamerno ranljivost, ki škoduje varnosti vašega spletnega mesta WordPress
 • Upočasni spletno mesto
 • Namerno uvede zlonamerno kodo

 

Da bi se izognili tem težavam:

 

 • Poskusite uporabiti vtičnike uglednih razvijalcev ali imenikov (na primer WordPress.org ali Code Canyon)
 • Pred namestitvijo preberite mnenja in preverite, kako priljubljen je vtičnik
 • Preverite, ali je bil vtičnik zadnjič posodobljen, da se prepričate, da se še vedno vzdržuje

Ta pristop ni 100% zanesljiv, vendar v veliki meri zagotavlja, da nameščate samo kakovostne vtičnike WordPress.

Kako namestiti vtičnik WordPress?

Obstaja nekaj različnih načinov namestitve vtičnikov WordPress. Večinoma lahko vtičnike WordPress namestite neposredno z nadzorne plošče WordPress.

Kako posodobiti vtičnik?

Posodobitev vseh vtičnikov je bistvenega pomena, da vaše spletno mesto deluje in je varno.

Tako kot pri nameščanju vtičnikov WordPress, lahko tudi vtičnike WordPress posodobite neposredno z nadzorne plošče WordPress.

Obstajajo tudi načini samodejnega posodabljanja vtičnikov, vendar je pogosto bolje, da ročno posodabljate vtičnike, da boste imeli več nadzora nad tem, kdaj se zgodijo posodobitve.

Vir: Kinsta