Kaj je WordPress? V bistvu je WordPress najpreprostejši in najbolj priljubljen način ustvarjanja lastnega spletnega mesta ali spletnega dnevnika. WordPress dejansko upravlja več kot 38,8% vseh spletnih mest v internetu. Da – več kot eno od štirih spletnih mest, ki jih obiščete, verjetno poganja WordPress.

Na nekoliko bolj tehnični ravni je WordPress odprtokodni sistem za upravljanje vsebin, licenciran pod GPLv2, kar pomeni, da lahko vsakdo brezplačno uporablja ali spreminja programsko opremo WordPress. Sistem za upravljanje vsebin je v bistvu orodje, ki olajša upravljanje pomembnih vidikov vašega spletnega mesta, kot je vsebina, ne da bi morali vedeti kaj o programiranju.

Končni rezultat je, da WordPress omogoča izdelavo spletnega mesta dostopnega vsem – tudi ljudem, ki niso razvijalci.

 

Kakšne spletne strani lahko ustvari WordPress?

Pred mnogimi leti je bil WordPress predvsem orodje za ustvarjanje spletnega dnevnika in ne bolj tradicionalna spletna mesta. To pa že dolgo ne drži. Dandanes lahko zahvaljujoč spremembam osnovne kode, pa tudi ogromnemu ekosistemu vtičnikov in tem WordPress, z WordPressom ustvarite katero koli vrsto spletnega mesta.

Na primer, WordPress ne samo, da poganja ogromno poslovnih mest in spletnih dnevnikov, temveč je tudi najbolj priljubljen način ustvarjanja trgovine z e-poslovanjem! Z WordPressom lahko ustvarite:

  • Poslovna spletna mesta
  • e-trgovina
  • Blogi
  • Portfelji
  • Nadaljuje
  • Forumi
  • Socialna omrežja
  • Članstva
  • … skoraj vse drugo, kar si lahko sanjate.

 

Kakšna je razlika med WordPress.org in WordPress.com?

Domača stran WordPress.org

WordPress.org, ki ga pogosto imenujejo WordPress z lastnim gostovanjem, je brezplačna odprtokodna programska oprema WordPress, ki jo lahko namestite na lastnega spletnega gostitelja in ustvarite spletno mesto, ki je 100% vaše.
WordPress.com je profitna plačljiva storitev, ki jo poganja programska oprema WordPress.org. Uporaba je enostavna, vendar izgubite veliko prilagodljivosti samostojnega WordPressa.

Večino časa, ko ljudje rečejo »WordPress«, mislijo na WordPress, ki ga gostite sami in je na voljo na WordPress.org. Če želite biti resnično lastnik svojega spletnega mesta, je skoraj vedno najboljša možnost samostojno gostovanje WordPress.org.

 

Kdo je naredil WordPress in kako dolgo že obstaja?

WordPress je bil ustvarjen kot samostojen projekt že leta 2003 in je nastal kot podružnica prejšnjega projekta, imenovanega b2 / cafelog.

WordPress je odprtokodna programska oprema, zato jo danes ustvarja ogromna skupnost sodelavcev. Če pa bi morali izvor WordPressa izslediti nazaj do njegovih korenin, je bilo njegovo prvotno ustvarjanje sodelovanje med Mattom Mullenwegom in Mikeom Littleom.

Od takrat je Matt Mullenweg v veliki meri postal obraz WordPressa. Je tudi ustanovitelj podjetja Automattic, ki je podjetje, ki stoji za profitno storitvijo WordPress.com.

Zgodovina WordPressa od njegove ustanovitve kot blogovske platforme leta 2003 in danes je dolga …

Toda dovolj je reči, da se je WordPress potisnil naprej in se po zaslugi svojih sodelavcev in ogromne skupnosti razvil v najbolj priljubljeno rešitev za ustvarjanje kakršnih koli spletnih mest.

 

Kdo uporablja WordPress?

WordPress uporabljajo posamezniki, velika podjetja in vsi vmes! Takoj bomo uporabili WordPress! Tako spletno mesto, ki si ga trenutno ogledujete, poganja WordPress. Veliko drugih znanih entitet uporablja tudi WordPress. Tu je nekaj naših najljubših primerov:

Whitehouse.gov
Uradno spletno mesto Whitehouse.gov poganja WordPress:

Whitehouse.org poganja WordPress

Microsoft
Microsoft uporablja WordPress za pogon svojega uradnega spletnega dnevnika. WordPress uporablja tudi za ustvarjanje spletnih dnevnikov za določene izdelke, kot sta Windows in Skype:

Microsoft

Za celotni članek klikni tukaj.
Vir: Kinsta